Je wakeboard uitrusting | Waar moet je opletten

Je wakeboard uitrusting

Het kiezen van je wakeboard uitrusting is heel belangrijk voordat je het water opgaat. Het wakeboard is het belangrijkste onderdeel van je uitrusting.

Wakeboards heb je in verschillende vormen en maten, bijv. 130-135-139-142-145 (afhankelijk van het merk).

Belangrijk voor de keuze is je lengte en gewicht, ben je een beginner of gevorderde, riding style (wat wil je). Om het af te maken de keuze van je schoenen en bindingen.

mijn wakeboard VOET

 Tabel voor het kiezen van je wakeboard uitrusting

Je gewicht (kg) Wakeboard lengte (cm)
< 45 < 130
40-68 130-134
59-81 135-139
77-114 140-144
90-125+ > 144

 

Zoals eerder verteld zijn er bij het kiezen van je wakeboard uitrusting veel verschillende modellen op de markt met elk zijn eigen kenmerk.

Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte uitrusting voor mij en stuitte je als snel op wakeboard jargon zoals continus rocker, 3-stage rocker (agressief).

Of je een agressieve board wilt hebben hangt af van de rijstijl en het gebruikersgemak van het board.

 

Lange of korte boards 

Wat wel interessant is om te weten is waarom  sommige wakeboarders kiezen voor een kleinere of grotere plank.

Je kunt je voorstellen dat een kleine plank minder draagvlak heeft op het water, dit betekent dat het meer energie kost, maar je bent wel wendbaarder op het water en in de lucht.

Het landen is echter lastiger omdat je minder draagvlak hebt om op te landen.

Lange boards hebben meer draagvlak en zijn makkelijk te hanteren. In de lucht hebben ze wel meer weerstand dan een kleinere plank, maar bij een landing meer draagvlak.

 

Je wakeboard uitrusting zal bestaan uit  twee belangrijkste keuze

 De continuous rocker

Dit wakeboard heeft een ovale vorm. Continuous betekent eigenlijk dat, wanneer je het een tikje geeft aan een kant, het heen en weer blijft wiegen.

Dit heeft als gevolg dat je op het water  mooie bochten kunt maken zonder veel energie. Verder zijn hij door deze vorm lekker snel.

Je wakeboard uitrusting

Continuous rocker

 

 

3-stage rocker

Deze vorm is meer voor gevorderden. Het voelt alsof je op ijs aan het boarden bent.  Het board is door deze vorm iets langzamer, maar  knalt wel lekker uit het water over de golven.

Landen is heftiger door de platte vorm van het board. Merken hebben tegenwoordig ook hybride boards wat een soort  tussenvorm is.

Mijn advies is: lees goed in de gebruiksaanwijzing de eigenschappen van een board voordat je overgaat tot koop.

Je wakeboard uitrusting

3-stage rocker

Schoenen met dichte of open neus, schoenen met bindingen

Een belangrijk onderdeel van je wakeboard uitrusting is de “schoen”. Deze schroef je normaal gesproken met 4 schroeven (2 per schoen) op het board, hetzelfde geldt voor de eventuele bindingen die je kiest.

Je hebt de volgende keuzes:

Dichte schoenen: Geven veel stabiliteit, uitlenen kan alleen aan vrienden met dezelfde maat schoenen. Doorgaans vrij duur in aanschaf.

Open neus schoenen: Meerder personen kunnen de schoenen dragen omdat de voorkant open is en de lip van de schoen verstelbaar. Wanneer je een board deelt kan dit handig zijn. Ze zijn goedkoper dan schoenen met dichte neus.

Bindingen + schoenen: De bindingen zijn gemonteerd aan het board. De schoen gesp je erin vast. Dit systeem lijkt op snowboard bindingen. Schoenen + bindingen is vergelijkbaar in prijs met dichte schoenen in het hoge segment.

Bij de keuze m.b.t je wakeboard uitrusting speelt je persoonlijke voorkeur ook een rol. De keuze hier bijv. het delen van je board of niet?

Ik heb gekozen voor de bindingen + schoenen. Leek mij handiger dan elke keer mijn schoenen aan en uit te doen.

Ook met het drogen van de uitrusting kan ik de schoenen gewoon loskoppelen, dit zou “normaal” ook wel kunnen maar dan moet je de schoen van het board los schroeven. Te lastig dacht ik…….

Een nadeel is wel dat er aan zo’n binding tal van lossen onderdelen zitten wat betekent dat er meer kans is dat er iets kapot gaat.

Montage van de bindingen/schoenen

Op het board zijn 12 gaatjes, verdeeld over 6 gaatjes links en 6 gaatjes rechts met in het midden de schoen die de uiteindelijke positie van de schoenen bepalen. Dit is jouw de positie op het water. Deze positie wordt bepaald door je lengte.

Spring omhoog en landt, deze positie moeten we aanhouden op het board. Met de voeten naar buiten (eendenstand).

Ik heb ze niet helemaal naar buiten wijzend, maar dat is mijn voorkeur. Sommige mensen hebben hun voorste been een klein beetje meer naar buiten, maar ik ben van mening beide benen hetzelfde moeten voelen, er moet geen favoriet been zijn. Dit is er wel maar je moet trainen zodat beide benen gelijk zijn.

Op het water moet het voelen of het niet uitmaakt of je linker- of rechterbeen voor staat. Wees niet bang en speel met de stand van je schoenen op het board.

Belangrijk: check je wakeboard uitrusting voordat je het water opgaat. Kijk of de schroeven op je board goed vast zitten en draai ze eventueel aan.

De helm en vest bij je wakeboard uitrusting:

Je wakeboard uitrusting is niet compleet zonder helm en vest (zwemvest). Mijn keuze van helm is vooral gebaseerd op de vorm van de helm. De kleur is wit geworden omdat ik dacht dat ik beter op zou vallen in water. Ik heb wel gekozen voor oorflappen ter protectie van de oren m.b.t drukverschil. Ik ben veel gecrashed en die flappen had ik echt nodig.

Bij het zwemvest kun je kiezen uit twee varianten. “Coast guard approved” betekent dat je echt goed blijft drijven. De vesten zijn doorgaans wat dikker. Dan heb je de zgn. “crash impact vests” deze zijn niet Coast guard approved, zijn dunner zitten strak om je lichaam en hebben doorgaans geen rits.

 Je wakeboard uitrusting

Meer info over het onderwerp wakeboarden kan je vinden op:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wakeboarden

Tags:

3 Comments
  1. Reply De Tao Hybrid Wakeboard | Daniel Grant februari 26, 2015 at 11:02 am

    […] 3- stage rocker (zie: Wakeboarden, waar je op moet letten) […]

  2. […] over continous rocker en 3 stage rocker heeft dit te maken met de vorm van het board ( zie:  JE WAKEBOARD UITRUSTING | WAAR MOET JE OPLETTEN). De Ronix Kinetik Project Wakeboard is een variant die precies in het midden zit en probeert zo […]

  3. […] Liquid Force FLX Hybrid Wakeboard is een 3 stage rocker, landen met zo’n board is doorgaans wat harder dan bijvoorbeeld met een continous board. Heeft te maken met de vorm van het board (zie: Waar moet ik op letten) […]

Leave a reply