Wakeboard Stands | Hoe sta je op de wakeboard

Hoe een wakeboarder op zijn wakeboard staat wordt “houding” genoemd, de wakeboard stands.  Deze stand/houding wordt bepaald door je niveau. De verschillende wakeboard stands worden verdeeld in 3 verschillende categorieën:

  • beginner
  • gevorderde
  • Pro

Wakeboard Stands

Omdat ik zelf niet de juiste informatie kon vinden over de precieze wakeboard stands ben ik gelijk begonnen in de Pro stand. Ik wil je echter niet de “juiste” informatie onthouden, vandaar dat ik er het een en ander over zal gaan vertellen.

Je standbeen bepalen

Om je wakeboard stands te bepalen beginnen we bij het bepalen van je standbeen. Dit is niet zo moeilijk.

Plaats beide voeten naast elkaar staan en vraag een vriend/vriendin je onverwacht een duw te geven van achteren.

Je verliest hierbij je evenwicht en het been wat uitstapt om je evenwicht te herstellen is het been/voet welke vooraan komt te staan.

Wakeboard stands jargon:

linker voet = regular

rechter voet = goofy

De breedte bepalen

Een van de manieren om te bepalen op welke breedte de bindingen uit elkaar moeten staan kan bepaald worden door in de lucht te springen.

De afstand die je voeten van elkaar neerkomen na je sprong is de aanbevolen afstand van je bindingen. Dit is meestal schouderbreedte.

Bij de gevorderde en Pro’s zie je dat ze net iets breder staan op hun wakeboard. Probeer het zelf uit en merk verschil.

Hoe bepaal je de houding

Wakeboards hebben verschillende voorgeboorde gaten (12 totaal), waardoor de positie en de hoek waarin de binding aangepast kan worden.

Deze hoek wordt aangeduid in graden. De positie is afhankelijk van je niveau. Bij onderstaande instructies ga ik uit dat je linksvoor staat. Sta je rechtsvoor, dan moet je ze even “spiegelen”.

bron: www.wakebaordnederland.nl

Beginner – Recreatie houding

Deze houding is goed voor het leren van de waterstart, voorwaarts ryden, draaien, carving en basis sprongen.

De achterste binding moet redelijk ver achteraan op het board staan, zodat het meeste gewicht van de wakeboarder op de achterste vin duwt. Dit maakt het board gemakkelijker te controleren en te besturen.

Plaats de voorste binding richting de voorkant van het board onder ongeveer 15 á 27 graden (2 á 3 gaten van het center van de binding plate). Plaats de achterste binding op 0 graden, op de achterste positie van het board.

WAKEBOARD STANDS

Recreatie – Gevorderde houding

Als je bekwaamheid is toegenomen kun je beginnen je bindingen een beetje naar voor te verschuiven. Tricks hebben de neiging om makkelijker te gaan met de bindingen meer naar het center van het board.

Een gecentreerde houding helpt bij spins, achterwaarts rijden (fakie), oppervlakte tricks en nog veel meer. Je doel is om geleidelijk de hoek van de voorste voet te verkleinen.

Plaats de voorste binding op ongeveer 18 graden, ongeveer 4 á 5 gaten terug. Plaats de achterste binding op 0 tot 9 graden, één gat van de achterkant.

basis stand wakebaord 1

Gevorderde – Pro houding

Wanneer je op het punt bent gekomen dat je zowel voorwaarts als achterwaarts comfortabel kan wakeboarden is het tijd om een meer neutrale houding te proberen.

Deze houding heeft de meeste overeenkomst met je houding wanneer je op land staat, met je voeten lichtjes onder een hoek naar buiten, ongeveer zoals een eend staat. Deze houding geeft je de mogelijkheid om hetzelfde uit te voeren in beide richtingen.

Plaats de voorste binding op 9 graden, ongeveer 4 gaten van de voorkant. Plaats de achterste binding op 9 graden, ongeveer 3 gaten van de achterkant.

basis stand wakebaord 2

Meer info over het onderwerp wakeboarden kan je vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wakeboarden

Tags:

No Comments

    Leave a reply