Wetsuits | Bescherming op koud water

Verslaafd aan op het water zijn en het hele seizoen uit willen riden? Dit kan ook wanneer je in dit koude kikkerlandje woont. Geen paniek, er zijn tal van vesten en wetsuits voor alle soorten water temperaturen, zodat je niet dood vriest.

Het materiaal van wetsuits

Neopreen, ook wel rubber. Neopreen is het materiaal waaruit de meeste wetsuits gemaakt. Neopreen is rekbaar dwz het buigt met lichaamsbewegingen. Deze elasticiteit is typisch voor een product als neopreen en is een grote kostenfactor van het pak.

De dikte

De dikte van de wetsuits bepaalt de warmte. Hoe dikker hoe warmer, echter dikker zal tenkoste gaan van de mobiliteit.De eenheid die gebruikt wordt om de dikte van neopreen aan te geven is millimeters.

De overal staandaard dikte is 0,5 mm tot 2 mm. Deze standaard dikte is voor wetsuit tops, en de “lente” wetsuits (shorties). Wanner je ziet een pak ziet en het ettiquet geeft aan 3/2, betekent dit dat het pak 3 mm dik neopreen heeft op de lichaam panelen, en 2 mm dikte op de armen en benen.

Voor serieuze koud water, kan je denken aan een pak van 4/3 pak, maar zal je waarschijnlijk niet al te veel dikker willen omdat je er ook nog in wil kunnen bewegen.

Naden 

Er zijn drie verschillende soorten naden. Flat-locked gestikte naden worden gebruikt op kleinere dikte, pakken en laat een klein beetje water door.

Gelijmd en blind gestikt (ook wel verzegeld) naden zeer weinig water door, hebben de neiging om een beetje duurder zijn, en zijn de meest voorkomende.

Tenslotte zijn er gelijmd, blind-gestikte en getapete naden (ook wel verzegeld en getapet), waarbij de naden zijn getapet voor extra duurzaamheid, en de zekerheid van weinig tot geen water krijgen door.

Kooptips

Er zijn vele soorten wetsuits op de markt verkrijgbaar. Wanneer je een wetsuit wil kopen zal je goed moeten letten op de pols en enkel seals; bij de meeste merken zal dit van een soort materiaal zijn welke mooi en strak te trekken is.

Alle wetsuits zijn niet gelijk en verschillend merken hebben andere pasvormen. Controleer uw lokale wetsuits dealer om te proberen welke wetsuit op het beste past voor je lichaam het type.

 

wetsuit

No Comments

    Leave a reply