Wakeboarden | Board, schoenen, helm, vest

Wakeboarden  kan je in principe niet doen op je blote voeten. Je zal moeten beschikken over een board (plank), schoenen (die je op het board monteert) of schoenen incl. bindingen of open neus schoenen,  vest en een helm.

Wakeboarden

WakeboardenWakeboarden |  Board, schoenen, helm, vest

Een belangrijk onderdeel van je wakeboard uitrusting is de “schoen” deze schroef je normaal gesproken met 4 schroeven (2 per schoen) op het board hetzelfde geldt voor voor de eventuele bindingen die je kiest.

Ik heb de volgende keuzes ik heb ze even op een rijtje gezet:

  • Dichte schoenen: Geven veel stabiliteit, uitlenen kan alleen maar aan vrienden met dezelfde maat. Doorgaans duurder in aanschaf.
  • Open neus schoenen: Meerder personen kunnen de schoenen dragen omdat de voorkant open is en de lip van de schoen verstelbaar. Wanneer je een board deelt kan dit handig zijn. Zijn goedkoper dan een dichte neus variant
  • Bindingen + schoenen: De bindingen zijn gemonteerd aan het board. De schoen gesp je erin vast. Dit systeem lijkt op snowboard bindingen. Schoenen + bindingen is vergelijkbaar in prijs met dichte schoenen in het hoge segment.

WakeboardenBij de keuze mbt je wakeboard uitrusting speelt je persoonlijk voorkeur ook een rol. De keuze hier bijv. het delen van je board of niet? Ik heb gekozen voor de bindingen + schoenenLeek mij handiger dan elke keer mijn schoenen aan en uit te doen. Tevens met het drogen van de uitrustingen kan ik de schoenen gewoon loskoppelen, dit zou “normaal” ook wel kunnen maar dan moet je de schoen van het board los schroeven. Te lastig dacht ik…….

Een nadeel is wel dat er aan zo’n binding tal van lossen onderdelen zitten dit betekend meer kans dat iets kapot gaat.

 

Montage van de bindingen/schoenen

Dit was even lastig. Op het board zijn 3 gaatjes (aan elke kant van de schoen) die de positie per schoenen bepalen. Dit is de positie van jouw op het water. Deze positie wordt bepaald door je lengte. Spring omhoog en land, deze positie moeten we aanhouden op het board. Met de voeten naar buiten, eendestand. Ik heb ze niet helemaal naar buiten wijzend, maar dat is mijn voorkeur.

WakeboardenSommigen mensen hebben hun voorste been een klein beetje meer naar buiten, echter ik ben van mening beide benen hetzelfde moeten voelen, er moet geen favoriet been zijn. Dit is er wel hoor maar je moet trainen zodat beide benen gelijk zijn. Op het water moet het voelen of niet uitmaakt of je links voor staat of rechts. Wees niet bang en speel met de stand van je schoenen op het board.
Belangrijk check je wakeboard uitrusting voordat je het water opgaat. In dit geval kijk of de schroeven op je board nog wel goed vast zitten en draai ze eventueel aan.

 

De helm en vest bij je wakeboard uitrusting

Je wakeboard uitrusting is niet compleet zonder helm of vest (zwemvest). Deze keuze is vooral gebaseerd op smaak, dwz de vorm van de helm. De kleur is wit geworden omdat ik dacht dat ik beter op zou vallen in water. Ik heb wel gekozen voor oorflappen ter protectie van de oren mbt druk verschil. Ik ben veel gecrashed en dit heeft mij veel geholpen.

Bij het zwemvest kan je kiezen uit twee varianten. Coast guard approved betekend dat je echt goed blijft drijven. De vesten zien er doorgaans wat dikker uit. Dan heb je de zgn. crash impact vests deze zijn niet Coast guard approved dunner zitten strak op je lichaam en hebben doorgaans geen rits.

No Comments

    Leave a reply